Lys Over Lolland 2017 “Sprækker i lyset”

Der arbejdes intenst på forberedelserne til Lys over Lolland 2017, som igen i år foregår i og omkring den gamle, rå sukkerfabrik i Sakskøbing. 10 dages kulturelt bombardement af alle sanserne. Kunst, musik, film, dans, mad og meget mere. Vi rykker ind med lys og lyd, trapper og skillevægge og skaber de bedste rammer for vores festival. Kunstnerne kommer fra nær og fjern og arbejder med vores tema ”Sprækker i lyset” og der males, tegnes, fotograferes, broderes og hugges i ateliérne rundt omkring.

Lys over Lollands katalog forside.

Fotokunstner Trine Søndergaards smukke billeder, ”Interior” fra blandt andet det ubeboede Oreby Slot, som hun besøgte og fotograferede under Lys over Lolland på Oreby i 2008 er siden blevet valgt som motiv til årets kunstfri-mærke i 2016. Billederne skildrer lys og skygge virkninger i tomme gange og gennem døre og vinduer i en stram og poetisk komposition med associationer til Vilhelm Hammerhøys malerier fra 1800-tallet. Nu deltager Trine igen i vores udstilling, og hendes smukke foto bliver i år Lys over Lollands vartegn !

Vi vil løbende fortælle om årets kunstnere på udstillingen “Sprækker i lyset” Vi indleder med at præsenterer de norske gæstekunstnere med foto af vores besøg i Oslo og omegn.

Norsk kunstinvasion

Vi har valgt Norge som gæsteland i 2017, dels fordi vi endnu ikke har haft nordmændene med, men har haft besøg af kunstnere fra vores øvrige nabolande i Norden og omkring Baltikum, og dels, fordi vi havde et fantastisk samarbejde med Mariann Heyerdahl om hendes smukke og følelsesladede ”Terracotta Women” sidste år ,og vi havde lyst til at lære hende bedre kende, så hun er med igen. Denne gang med hendes helt nye værk “Cartooned Revisited” som er store, blanke skulpturer i rustfrit stål. De måler 2-3 meter i højden. De er feministisk og erotisk kunsthistorie – et opråb mod den tomme cartoonverden, som mange unge lever i i dag.

Billede1”De unge vokser op uden empati og med anoreksi, depression og andre psykologiske sygdomme, som faste følgesvende. Måske har de det for godt og gemmer sig i fantasiverdener, serier og krigsspil. Det er frygtindgydende og tragisk” mener Mariann Heyerdahl, der ønsker at åbne vores øjne for den samtidsudvikling, som hun mener vil præge de kommende generationer. Til Lys over Lolland er det første gang det store værk bliver vist i udlandet.

Her sidder Mariann Heyerdahl i sin ”tuk tuk”, et typisk taxa-køretøj i Asien, men denne er beklædt med skinnende stålplader, foret med gråt ståluld fra skuresvampe og over forhjulet sidder en kæmpe fallos. Som ”lysekrone” hænger kvinders typiske hjælpemidler i hjemmet, pudderdåser, kamme og andre kvindelige sager.

Billede2Glæd jer også til mødet med Ole Lisleruds kæmpe kaligrafier, der måler to gange 5 meter og som er et udtryk for den kulturelle ”reinvention”, som ligger kunstneren meget på sinde. At vi med inspiration fra verdens forskellige kulturer skaber unikke og stærke værker, der kan udtrykke både ligheder og forskelle mellem verdens borgere. I de grafiske værker, som vi kommer til at se arbejder han med kinesisk blæk på papir og lærred. Oprindeligt er kan keramiker, professor på Statens Håndværks- og industriskole og står bag mange anerkendte installationer/skulpturer omkring Oslos offentlige bygninger.

Her står han med vores teknisk chef, Adalstein Stefansson, i atelieret i Moss, en time udenfor Oslo. Her arbejder både han og hustruen Marian Heyerdahl – nætterne tilbringes på sort sovesofa bagest i det store tidligere maskinværksted.

Odd Nerdrum

odd-nedrum-kvadratiskI en særudstilling viser vi en af mestrene med rødder i det norske er Odd Olaf Nerdrum født i 1944 i Sverige en provokerende figurativ kitsch-maler, som også kan karakteriseres som moderne klassisk med forbilleder fra den ældre kunsthistorie i protest mod modernismen. Han bliver betegnet som en af de mest væsentlige nulevende kunstnere. Hans mest kendte og provokative malerier er “Mordet på Andreas Baader” fra 1977-1978, hvor han fremstiller terroristen som et offer, og “Selvportræt i gylden skrud” fra 1998, hvor han afbilleder sig selv med erigeret penis. Vi glæder os til at præsentere Odd Nerdrums spændende værker, som inden længe sejler mod syd.

Foto fra sjælen

Billede3Vi er så heldige, at også en af nutidens mest anerkendte og spændende norske fotokunstnere, Fotograf Mikkel McAlinden, har sagt ja tak til at udstille på Lys over Lolland og han fanger mennesker og situationer gennem sit kamera fra 1974. Han er vokset op i Yorkshire i England, men har haft base i Norge, hans mors hjemland, det meste af sit liv. Hans portrætter har ”spion-præg” og hans udstillinger tager udgangspunkt i store emner, som demokrati, krigszoner, ”the meaning of life” og dekadence.

Vi mødte ham på Hotel Scandic i Oslo.

Keramiker Anita Hanch Hansen

Billede4Ude i skoven, tæt på Moss, der ligger en time udenfor Oslo, møder vi keramiker Anita Hanch Hansen, der af flere omgange har modtaget støtte fra Norsk Kulturråd, og hun modtager os i sit lille røde træhus, hvor et tresseer-teaktræs møblement med dug og ”loppe-kopper” er dækket og lokker med hjemmebagt kanelstang og sort kaffe. Her dufter af ler – brændt og rå – og de små arbejdsrum er præget af 6 store ovne, tydeligvis Anitas stolthed – store investeringer, som giver plads til at brænde voluminøse, knudrede keramik kunstværker. Hun er naturpige og bruger naturen i sit materiale.

Shwan Dler Qaradaki har meget på hjertet

shwanShwan, der er født i 1977 i Kurdistan, og som kom til Oslo for 16 år siden, kommer til at ryste vores hjerter. Han tegner, maler, fotograferer, laver installationskunst, videoproduktion og animation, og hans personlige fortælling om flugten fra Kurdistan og livet som indvandrer i Norge er tankevækkende og skræmmende. Han arbejder med temaer som identitet, magt og magtesløshed og på Lys over Lolland har han to film med – den ene er historien om hans mor, et stærkt og følelsesladet portræt. Han er blandt andet blevet tildelt Oslo Kommunes kunstnerpris i 2014 for ”en fremragende indsats” og det var en stor oplevelse at møde ham i Oslo.

Særudstilling med Svend Hammershøi

svend-hammershoyKeramikeren Svend Hammershøi, bror til Vilhelm Hammershøi møder vi i Sukkerfabrikken, hvor vi viser en helt unik særudstilling, sammen med Kähler design, som netop tager afsæt i Svend Hammershøis vidunderlige keramik fra 1800-tallet. Nogle af kunstnerens bedste værker viser vi i samarbejde med Næstved museum. Det var inspirationen fra Hammershøi , som startede det Kählerske keramik eventyr, der går sin sejrsgang over hele verden I disse år. Der sælges Kähler produkter for næsten en milliard kroner på verdensplan i dag. Den ikoniske, rillede vase, som er privatejet, kan man se på Lys over Lolland og den rummer en lang historie om keramik og dansk design, når det er bedst.

Her ses værker der kan opleves på årets udstilling.

Kunstnere fra Lolland Falster

Klik på det enkelte billede for at se det i fuld størrelse.

Carsten Krogstrup

Carsten-Krogstrup

Maler

Poul Esting

Poul-Esting

Maler og tegner

Heike Arndt

Heike-ARNDT

Keramiker, maler og grafiker

Michael Dunk

Michael-Dunk

Billedkunstner

Parul Modha

Par-ul-Modha

Maler

Kis Nelleman

Kis-Nellemann

Billedkunstner

Eric Grøndahl

Eric-Groendahl

Kunstmaler og fotograf

Mini Blume

Mini-Blume

Maler

Stig Weye

Stig-Weye

Maler

Anne Gyrithe Schytt

Anne-Gyrite-Schutt

Billedkunstner & tegner

Thomas Kadziola

Thomas-Kadziola

Billedhugger og står bag det monumentale værk Dodekalitten

Bo Karberg

BO-KARBERG

Billedhugger

Hans Meyer Petersen

Hans-Meyer-Petersen

Maler og grafiker

Gæstekunstnere fra Danmark

Klik på det enkelte billede for at se det i fuld størrelse.

Nikolai Howalt

Nicolai-Howalt

Fotokunst

Ulrik Møller

Ulrik-Moeller

Maler

Hans Christian Rylander

Hans-Christian-Rylander

Der er netop udgivet ny kunstbog om kunstneren.

Mikala Valeur

Mikala-Valeur

Foto

Michael Geertsen.

Michael-Geertsen

Keramiker

Thomas Wolsing

Thomas-Wolsing

Broderiværker

Per Sax Møller

per_sax_moeller

Særudstilling

Lola Ramona

Lola-Ramona

Design tasker, ved Gitte Sandquist